Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer

Foto: RebildPorten
Attraktioner
Museer
Adresse

Røde Møllevej 4

9520 Skørping

Kontakt

Telefon:+4598375500

Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer - Kalk, Kilder, Kunst og Kold Krig.

Med udgangspunkt i Anders Bundgårds skulpturmuseum i minen, og varierende udstillinger i velkomstbygningen, formidler centret: Kalk, kilder, kunst og Den kolde Krig. 

Thingbæk Kalkminer har været åben for besøgende siden 1935. Med indvielse af den nye velkomstbygning i 2015, er tilbuddet til gæsterne udvidet væsentlig. Udsigten fra indgangen til Thingbæk Kalkminer er i sig selv en seværdighed. Her ser du ud over Lindenborg Ådal mod Rold Skov og Rebild Bakker. Kontrasten er derfor stor, når du træder ind ad porten til de mørke og kølige minegange. Du går direkte ind i Danmarks undergrund, hvor du på klods hold kan studere, hvordan landet blev skabt. For 60 mio. år siden aflejrede mikroskopiske dyr deres skeletter på bunden af det lune urhav. Aflejringerne blev med tiden presset sammen til den kalk, som i generationer har været hentet fra åbent brud i Thingbæk og brugt til mørtel og jordforbedring.

Først i 1926 etablerede billedhugger Anders Bundgaard minegangene og industriel produktion i et stort kalkværk på stedet. Som de bevægede sig stadig længere ind i kalkbjerget, efterlod minearbejderne gigantiske sale, som Bundgaards skarpe blik for dramatisk æstetik snart fandt anvendelse for.

Her i “Danmarks mest særprægede museum” fik Bundgaards originale gipsfigurer både den plads og den fortættede stemning omkring sig, der fremhæver værkernes kvaliteter. Figurerne har dannet forlæg for berømte monumenter som Kimbrertyren, Genforeningsmonumentet og Gefionspringvandet. Museums- og minedrift fungerede side om side frem til 1950’erne, hvor minen var blevet urentabel. I 1969 udlånte Aalborg Kommune en del originale gipsmodeller fra Carl Johan Bonnesen, hvis bronzeskulpturer pryder mange offentlige rum i fødebyen. Modellerne kan man stadig beundre i minerne sammen med enkelte værker af andre kunstnere, heriblandt et nyt relief hugget direkte ind i minevæggen af kunstneren Søren Assenholt. Samtidskunsten repræsenteres også ved lejlighedsvise særudstillinger i minerne, hvor nye værker spiller op til Bundgaards og Bonnesens klassikere. Ligesom Anders Bundgaard, er stedets nuværende ejer, Niels Moes, en visionær herre. Han er i fuld gang med at skabe et levende kultur- og oplevelsescenter med udgangspunkt i det, som Bundgaard startede. I 2015 blev en stor ny velkomstbygning indviet. Det er her, du køber billet og introduceres til de aktuelle muligheder og arrangementer. Drik en kop kaffe i Café Gefion, mens du nyder synet af Thingbæk Kilde, som springer i skovkanten bag huset, se de skiftende udstillinger, mød Dannie Druehyldi heksens værksted eller tag en pause i biografen, hvor du kan blive klogere på forskellige emner under centrets fokusområder KALK, KILDER, KUNST og KOLD KRIG.

Rebildcentrets 70 ha store naturområde er oplagt til udendørs oplevelser af enhver slags. På naturarealerne etableres 8 km afmærkede naturstier. Her vil du fremover støde på Land Art, som er stedsspecifikke kunstværker skabt i samspil med naturen. Du kan også opleve to af de få dambrug, som stadig opdrætter ørreder i jordbassiner. De jyske ådale var op gennem 1900-tallet stærkt prægede af disse anlæg, hvoraf næsten alle nu er sløjfet eller totalt moderniseret. Thingbæk Museumsdambrug og Skillingbro Økologiske Dambrug er autentisk jysk kulturhistorie i fuld funktion og med kildevand direkte fra kalkundergrunden.

Åbningstider & Priser

Der er åbent for grupper over 20 personer hele året, efter forudgående aftale.

Rold Skov Museernes pakketilbud for grupper & foreninger min. 10 personer.

For grupper og foreninger på mindst 10 personer.

Museumspakken til 175 kr indeholder besøg på Museum Rebild og Rebild Centret/Thingbæk Kalkminer.

Der serveres kaffe og kage på Museum Rebild. Inkluderet i prisen er en kort introduktion til Museum Rebild. Ønskes der en mere omfattende introduktion til museerne anbefale det at tilkøbe guide.
Se mere om Rebildcentret med Thingbæk kalkminer og Spillemandsmuseet . 

  • Guide til Rebildcentret 600 kr. – Rundvisning med introduktion af centrets udstillinger og historien omkring kalkminen med museet for Bundgård og Bonnesens kunstværker og skulpturer.
  • Guide til Museum Rebild 400 kr. – Introduktion af museets udstillinger suppleret med de gode historier om Rebild og Rold Skov igennem tiden
  • Spillemænd på Museum Rebild - 600 kr – (underholdning med Himmerlandsk spillemandsmusik – fællessange med gamle viser og årstidens sange).
    Ekstra brød til kaffen, eks. kringle eller æblekage.

Bestilling og yderligere information henvendelse til Museum Rebilld tlf nr; 98391604, spillemandsmuseet@mail.dk eller Rebildcentret tlf nr; 98375500. 

Adresse

Røde Møllevej 4

9520 Skørping

Facilities

Billedkunst

Geologi

Håndværk

Kulturhistorie

Parkeringsplads for busser

Skulptur

Kunstmuseum

Naturhistorisk museum

Historisk museum

Sidst opdateret af